ČO JE CBG?

V minulých článkoch sme odhaľovali tajomstvá kanabinoidov - HHC, THC-P, HHC-P a mnohých ďalších. Stále sme však na začiatku a dnes sa pozrieme na veľmi zanedbávaný kanabinoid, ktorý sa často zaraďuje do rovnakej rodiny ako CBD. A nie je to nikto iný ako CBG. Čo je CBG, prečo sa o ňom hovorí ako o "matke" všetkých ostatných kanabinoidov a prečo sa o ňom toľko nehovorí?

Prečo sa o tom toľko nehovorí?

Ako sme už spomenuli vyššie, CBG zohráva veľmi dôležitú úlohu pri tvorbe kanabinoidov. Prečo však o ňom nepočujeme viac? Existuje niekoľko dôvodov. Hlavným dôvodom je prirodzene nízka koncentrácia CBG v konope, ktorá dlho unikala pozornosti vedcov a širokej verejnosti. Čo nás privádza k druhému problému. Kvôli nízkemu množstvu CBG v konope musia šľachtitelia intenzívne experimentovať s krížením odrôd a úpravou celkového procesu pestovania, aby dosiahli vyšší obsah CBG v konopnom extrakte. Celý tento proces je zodpovedný za to, že produkty obsahujúce CBG sú drahšie ako produkty obsahujúce len CBD.

Účinky CBG

CBG, podobne ako CBD, nie je psychoaktívny kanabinoid. Preto pri užívaní CBG nemôžeme očakávať nával eufórie a ikonický pocit "high", ako je to pri HHC alebo THC. Hoci je výskum ešte len v počiatočnom štádiu, už teraz môžeme potvrdiť pozitívne účinky CBG na organizmus. Poďme sa na ne teraz pozrieť.

Ďalšie pozitívne účinky

CBG sa osvedčil aj v boji proti depresii a úzkosti. CBG blokuje serotonínové receptory, čím pomáha zmierňovať príznaky depresívnych epizód a celkovo upokojuje organizmus. Táto vlastnosť je užitočná aj v prípade, že trpíte nespavosťou.  

Zhrnutie

CBG je tretí najaktívnejší kanabinoid v konope. V prírode sa vyskytuje v malých množstvách, a preto je jeho výroba a spracovanie výrazne náročnejšie ako výroba a spracovanie CBD. CBG je ideálnou voľbou, ak hľadáte úľavu pri črevných a kožných ochoreniach, na regeneráciu svalov a kostí, na kvalitnejší spánok alebo ak z akéhokoľvek dôvodu bojujete s anorexiou. Rovnako ako v prípade iných kanabinoidov, aj tieto benefity a ich intenzita sú veľmi individuálne. Dostupné štúdie však potvrdzujú, že CBG má potenciál pomôcť nejednému človeku. Aké ďalšie pozitívne účinky má CBG? Na to si budeme musieť počkať a uvidíme.